Bече си в осмия месец и повечето колеги ти се чудят какво правиш на работа, едвам стигаш клавиатурата и закусваш по 4 пъти на ден, а и от обяд трудно се връщаш в същата геометрична форма. Тогава определено ти е време да вземеш отпуск и да се впуснеш в приключението  – Бременна – vol 9. Вземай си полагаемият отпуск и дим да те няма! Другите го направиха много отдавна.

Споделих книгите, които съм прочела по време на бременността в предната статия. Ето и още няколко идеи и разбира се – не оставяйте всичко за последния момент като мен.

От голяма полза ми бе  Училището за бременниДа оставим настрана, че имат някои лекции с рекламен характер, но дори и те са полезни от гледна точка на това, че се запознавате с нови джаджи (помпа за кърма – не знаех, че съществува преди две години, плоски зърна и за това има инструмент :).Най-важното е, че специалисти от първо лице ви дават съвети, а и получавате доста подаръци и имейли с полезна информация.

Ако не си го направила – изтегли си апликейшън за телефона. Още в първите месеци избрах този- What to expect Много е приятен, включва ъпдейти с полезна седмична информация за плода – колко см е, какво може да очаквате през съответния период, видео уроци и така дори след раждането. На английски език е, така и не намерих нищо сполучливо на български език.

Подготви списъка за болницата при раждането и нека зачеркване започне сега 🙂 Можете да намерите в интернет, има безброй вариации. Изберете един и обсъдете с вашия лекар наистина какво ще ви е нужно, защото различните медицински заведения са с различни изисквания.

Списъкът за бебето може да обсъдите с приятелка, която е минала по този път – не всичко е нужно да се купува. Съвети също ще получите и по време на Училището за бременни, както и от  фейсбук групите за майчинството. Кратка скоба за тези групи – голяма част от тях са кошер с разликата, че всички там са пчели-майки. Жените са много активни и в тях и освен добронамерени съвети, може да получите голяма доза… смях. Предпочитам тази гледна точка – смях, защото иначе другото би било да ви се дореве и то силно и продължително. Попадала съм на въпроси – “Мамииии, много ме сърби! Какво да правя..?”, ”Мамчетаааа, с какво преспивате малките бебоци?? Ние е с Тони Стораро! Малкият е супер спокоен!”… Няма да продължавам – оставям на вас – експериментът с членуването в такива соц. симпозиуми.

Имате домашен любимец – тази тема е много обсъждана и може да намерите различни мнения. Ето как постъпихме ние – отделихме кучето и бебето до колкото бе възможно в различни стаи през първия месец. За котките е по-специфично и не мога да коментирам от първо лице, но определено се заинтересувайте.  Хигиената се качи с няколко левъла, а за това ми помогна и роботът- прохосмукачка, ако имате възможност да си вземете – препоръчвам!

Нещо важно, което да направите през последния месец е избор на педиатър. Аз ви препоръчвам да изберете такъв, които работи със записани часове и здравната каса.

И така след като сте прочели една камара книги, та дори сте набутали и на партньора ви, върнали сте се в първи клас и сте на А,Б за бременни, когато се появи малко същество сте в пълен потрес и сте си глътнали граматиката на мястото на големия корем…  И ако ви се плаче за всичко, моля ви, хората са измислили хормоните обвинете тях, поплачете си, но не правете басейн. Най-хубавото предстои… Успокойте се и дишайте дълбоко! Всичко ще бъде наред! Вие сте майка и току-що получихте вашите СУПЕР СИЛИ! А ако имате и куче, което да разхождате – ето, че вече сте “на кон”! 

Written by Dotty Beagle

Leave a Comment