Aз съм една от първите в моето обкръжение с бебче, скоро очаквам изненади и за това реших да споделя моят списък с книги, които прочетох по време на бременността и смятам, че ще ви бъдат полезни.

  1. Бременната жена – ръководство за употреба, Capa Джopдaн и Дeйвид Уфбъpг – “Кoгa щe си oтидe сутpeшнoтo гaдeнe и мoжe ли тo дa бъдe пoтиснaтo с eднa джинджифилoвa куpaбийкa?”, “Кoлкo гoлямo e мoeтo бeбe в 28-aтa сeдмицa?” и “Нopмaлнo ли e дa ми сe ядe туpшия със слaдoлeд?”, сa сaмo чaст oт въпpoситe, нa кoитo oтгoвapя pъкoвoдствoтo. Доста картини и инфографики на вашето състояние – интересно е да правите съпоставки, а дори да споделяте с близките си, а знаете ли сега, че бебо е с размерите на портокал?
  2. Мисия татко от Жюстин Томс и Симеон Колев – взех я за подарък, но да призная изядох я с кориците за нула време. Намерих истински споделени истории, сигурна съм, че не е само от хормоните, но наистина преминах на няколко пъти от смях през сълзи и обратното.
  3. Доктор Спок и неговата книга „Грижи за бебето и детето. Тази книга е чела майка ми, и баба ми дори. За пръв път публикувана през 1946 г., е един от най-големите бестселъри за всички времена. Революционното послание на автора към майките е ти знаеш повече, отколкото си мислиш, че знаеш.  И това е така, какво ли са правили горките ни майки и техните майки без фейсбук – отговорът е – чели са Доктор Спок, защото майките им са я препоръчали.
  4. Как да отгледаме здраво и щастливо дете, д-р Ира Маркова – книгата ми хареса, тъй като е съобразена с българските условия и дава една обстойна картина на това, което ви очаква. “Всички сме минали по тоя път и няма нищо страшно” – казва им авторката, която също е и практикуващ педиатър. От книгата ще научите много за правилното хранене и отглеждане на новороденото, за балансираното възпитание, за хармонията, която трябва да се постигне, за да расте детето здраво и щастливо.
  5. Ектатерина Велика от Анри Троая – тази не е задължителна за всички бременни 🙂 Просто исках да прочета някой исторически роман и от време на време да попадам в един различен свят. Все пак всичко се въртеше около бременността, хубаво е да имате с какво да се разсейвате. Мисълта ми е да изберете и една такава книга за себе си, не е казахо да е тази, макар да я препоръчвам. Аз реших да взема тази, тъй като е свързана и от части с моята родова история. Оставаха ми 2 глави, но влязох в болница и си взех книгата с мен, но съм била ентусиаст, така и не я отгърнах там, дори не я погледнах, дори не ми мина през главата. Мисълта ми е изберете си по-кратка книга или почнете на време. На мен 488 страници ми дойдоха в повечко.

И така след като сте прочели една камара книги и сте взели един въображаем китап, остава ви само практиката, която ще ви отнеме само цял живот 🙂

Written by Dotty Beagle

Leave a Comment